Wat zijn de kenmerken van een gokverslaving?

Een gokverslaving is aan meerdere symptomen te herkennen. Maar iemand hoeft lang niet alle symptomen te vertonen om toch verslaafd te zijn. De verschillende symptomen zijn onder andere:
– Iemand is steeds met gokken bezig
– Verhogen van de inzet
– Na verlies onmiddellijk verder spelen
– Ontkennen of verbergen problematiek
– Snel geïrriteerd
– Over (eigen) gestelde grenzen van gebruik heengaan
– Gokken als uitvlucht voor andere problemen
– Gebruik geleend of illegaal verkregen geld om te gokken
– Verstoorde relaties met de omgeving
– Negeren financiële problemen
– Verergering van bovenstaande kenmerken op langere termijn.


HET HUIS WINT ALTIJD!

Wat is gokken precies?

Gokken is iets doen waarvan de uitkomst niet vooraf te voorspellen is en waaraan een risico van winnen of verliezen verbonden is. Het gaat erom geld in te zetten op kansen en hopen dat er gewonnen wordt, kennis, kunde of vaardigheden spelen geen rol.
Denk aan:
– Het kopen van een staatslot
– het fruitautomaat in de kroeg
– Het spelen van een kaartspelletje voor geld
– Meedoen aan bingo
– Naar een casino gaan.

Wat doet gokken met het lichaam?
Door de kick en de spanning bij het gokken maken de hersenen dopamine aan. Dopamine is een ‘beloningshormoon’ en daardoor voelt iemand zich opgewekt en vrolijk. Hoe vaker iemand gokt en hoe onzekerder de winkansen, hoe groter de beloning. Het lichaam reageert heftig als iemand stopt met spelen, het mist die stof en daardoor wil iemand weer gaan gokken.

Wat is het effect van gokken?

De hersenen zijn verslaafd aan dit ‘beloningshormoon’ en voelen zich daar prettig bij. De speler verlangt steeds meer naar dit gevoel en denkt voortdurend aan gokken. Hij spendeert zoveel tijd en geld aan het gokken dat school, werk, hobby’s en vriendschappen eronder lijden.

Het informeren van spelers opdat zij een weloverwogen keuze tot spelen kunnen maken vormt een belangrijk onderdeel binnen responsible gambling / verantwoord spelen.

Dit kan door informatie te verschaffen over toeval en kans, over de winkansen, over de onafhankelijkheid van gebeurtenissen of door te waarschuwen voor overmatig speelgedrag en spelers te wijzen op de mogelijkheden van hulp.

Wij zullen regelmatig aandacht besteden, aan dit vaak onderbelichte thema!